sobota, 7 lutego 2015

Gotujecie ze mną? Serce dla rycerza

Cześć.
Dziś mam dla Was "serce dla rycerza"- zapiekanka dla rycerza waszego serca :D

Składniki:
Makaron w kształcie serduszek, laska kiełbasy, 2 cebule, pół słoika sosu do spaghetti( można samemu zrobić), pół sera fety, 4 plastry żółtego sera, 15 dag parzonego/wędzonego boczku,2 łyżki śmietany i łyżeczka majonezu tymianek, ostra papryka i 1/3 opakowania francuskiego sosu do sałatek, ciut margaryny do wysmarowania blachy.


Przygotowanie:
Ugotować makaron i wystudzić.
Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę podsmażyć na patelni.
W miseczkę wymieszać 1/3 małego opakowania sosu do sałatek, pół łyżeczki ostrej papryki i tyle samo tymianku z 2 łyżkami śmietany i łyżeczką majonezu.
Sos dodać do usmażonego farszu.
Blachę delikatnie wysmarować margaryną, ułożyć na dnie boczek, położyć pierwszą (grubszą) warstwę makaronu i polać sosem. Następnie rozłożyć równo farsz, znów polać delikatnie sosem i pokruszyć fetę. Później już tylko dajemy kolejną warstwę makaronu i kilka cienkich paseczków boczku. Wstawiamy do piekarnik na 180 stopni. Po około 7 minutach układamy plastry żółtego sera i pieczemy póki się rozpuści.
Do smaku możemy polać sosem czosnkowym.

Mojemu rycerzowi smakowało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz